2012-05-29

Det absurda överskottsmålet

Det är inte så att svenska ekonomer och ekonomiskribenter är "kritiska" mot Anders Borgs finanspolitik, eller "bekymrade". De fattar inte hur något så dumt kan få förekomma.  Per Lindvall stod för den senaste sågningen i SvD Näringsliv i fredags (25/5), där han riktar in sig på överskottsmålet, som han kallar "absurt", "dogm", "ett mantra". Kritiken träffar (såklart) också socialdemokraterna och Magdalena Andersson. Aftonbladets ledarsida erkänner lite motvilligt han hon ärvt Borgs "kamerala grundinställning". Det är bra att det blir tydligt för flera. Man kan bara leva en begränsad tid på att verka mer kompetent än Tommy Waidelich.

Per Lindvall var i sin SvD-krönika tydlig med att det bara är Vänsterpartiet som ifrågasätter det vansinniga med att samla överskott i dagens situation. Bra så. Det vore också bra om Vänsterpartiet började utnyttja det faktum att de har en absolut majoritet av alla ekonomer och ekonomiskribenter på sin sida. Det övertaget märktes mycket lite när partiet presenterade sin skuggbudget. Ulla Andersson hänvisade i riksdagsdebatten till "en japansk ekonom". Det finns närmare och tyngre kritiker än så. Använd det!

1 kommentar:

  1. Här är det V som missar skott mot öppet mål! Men såvitt jag vet har ju även Sjöstedt svalt överskottsmålet med hull och hår. Vi står alltså i den absurda situationen att SvD och Financial Times (som Lundvall hänvisar till) är radikalare än V. Absurt är bara förnamnet.

    SvaraRadera