2012-05-04

Därför ska Vitryssland arrangera hockey-VM

I vissa åsikter ska man tydligen vara ensam. Typ partibidrag. Och att det är fånigt med idrottsbojkotter, i synnerhet när det gäller så oglamorösa tillställningar som VM-turneringar i ishockey. Jag skrev ett stick om detta för en vecka sedan. Nu, som det heter, "växer kraven" på att Vitryssland ska fråntas värdskapet. Dags att utveckla argumenten en smula.

1. Tänker någon att Kina inte är en särskilt grym diktatur nu efter att de arrangerade OS 2008? Alla de EM- och VM-turneringar som arrangerades i Polen, Jugoslavien, Östtyskland, Tjeckoslovakien och Sovjet - följdes de av perioder av daltande och beundran i svensk debatt? Har någon dissident någonsin sagt: "Om ni bara inte hade kommit hit och idrottat, hade allt kunnat gå mycket fortare"? Lite empiri skulle inte skada. För det är väl inte enbart för vårt eget välbefinnande - för känslan av att "ha gjort något" - som kravet ställs? Det är väl inte enbart för att det är tacksamt massmedialt som organisationer jobbar med kravet på bojkott? Det vore fruktansvärt cyniskt gentemot regimkritiker och förtryckta i Vitryssland, att slösa tid på något som är lätt att komma ut med men som inte har någon verklig effekt.

2. Om, samtidigt som hockey-VM flyttas från Minsk, allt annat utbyte med Vitryssland fortsätter som om ingenting hade hänt, ligger det inte väldigt nära till hands för Lukasjenka att dra slutsatsen att hockey-rabaldret bara handlar om europeisk inrikespolitik, tom symbolpolitik för att tillfredsställa inhemska opinioner? Ingen vill ju göra något som skadar honom på allvar - t ex något som hotar utrikeshandeln på 15 miljarder dollar. För Sveriges del puttrar kulturutbytet på som vanligt, och statliga Exportrådet jobbar lika hårt som tidigare med att få fler svenska företag att etablera sig i Vitryssland. (Läs gärna på hemsidan för svenska ambassaden i Minsk.)

3. Alla vet vad stora mästerskap gör för intresset för sporten i det arrangerande landet. Även i diktaturer halkar det runt små knattar i dragiga ishallar som tycker det är hur häftigt som helst att få se stora stjärnor på nära håll. Ett ishockey-VM berör också civilsamhället, vanliga människor i vanliga idrottsklubbar. Betrakta en läktare från VM i Sovjet 1986: sitter alla verkligen och bara "fan fan fan fan att vi måste sitta här med bajonetter i ryggen"? Det handlar inte till hundra procent om statens och kapitalets intressen. Idrottsrörelserna i diktaturer är inte alltid genomkontrollerade (då blir de uteslutna ur de internationella förbunden). Därmed är de också, i varierande utsträckning, civila motvikter, en plats för vanliga människor att komma samman.

4. När man talar om en "enorm propagandaseger" för Lukasjenko, hur tänker man sig då att det kommer gå till - rent konkret? Det finns ingen arrangör som kan ställa krav på hur tevesändningarna ska utformas. Det finns ingen arrangör som kan ställa krav på hur turneringen ska spelas eller presenteras - därtill är det internationella förbundets nypor alltför hårda. Det finns dessutom inte en hockeyjournalist i världen som skulle skriva hem om annat än hockey. Vet bojkottivrarna ens hur låg status ett ishockey-VM har? Förstår de att internationella hockeyförbundet i princip är tacksamma för att någon kan tänka sig att ta på sig ansvaret att arrangera skiten?

5. Hur tänker man sig att propagandavärdet av att få visa ishallar i TV överstiger propagandavärdet av att vitryska idrottare tar medaljer i stora internationella mästerskap? Kort sagt: hur kan man ha den lätt ologiska positionen att deltagande i idrottsutbyte är okej, men inte arrangemang? Det är ju de senare som åtminstone skapar någon form av kontaktyta mellan människor.

6. OK, sista punkten: om ni ändå, ännu en gång, ska lägga ansvaret på just idrottsrörelsen att uppfylla utrikespolitiska mål, samtidigt det finns tusen andra påtryckningsmöjligheter - se för guds skull till att ett mål med er aktion. Ställ ett krav som Vitryssland kan tillmötesgå för att få behålla arrangörskapet, eller för att få chansen en annan gång. Se till att uppnå något.

(For the record: Ja, Sverige ska spela tennis mot Israel också. Ja, idrotten borde bidra om FN eller andra beslutar om en samordnad bojkott som täcker alla områden. Men sluta putta fram idrottsrörelsen att göra jobbet hela tiden.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar