2012-08-28

Måste man rasa?

Jag förstår att det egentligen är rätt att rasa mot Tillväxtverket, Arbetsförmedlingen, Säpo och alla slösande myndigheter.

Inte så mycket för att kritikstormen skulle skada Alliansen. (Det gör den inte. Sånt där spelar sällan någon roll på sikt. Centern låg nästan still i nya Sifo.)

Utan också för att det faktiskt är fel att lägga pengar på fel saker.

Men ändå. Statliga skandaler kan aldrig någonsin vara något positivt för vänstern på sikt. Alltså, just vänstern lider skada: vi vill bygga system som till syvende och sist måste handla om mer makt till det gemensamma, mindre till det privata. Tilliten mellan människor är särskilt viktig för den som vill förmå dem att utöva solidaritet med varandra. Vad gör det högern om skattemoralen urholkas?

Då säger någon kanske: Ja, exakt, och just därför måste vänstern vara de allra hårdaste kritikerna av offentlig misshushållning.

I någon mån stämmer det. Det är förstås politiskt omöjligt att försvara missgrepp inom förvaltningen. Det är kanske till och med politiskt nödvändigt att alltid vara minst lika kritisk som borgerligheten, även om det bryter ner den medborgerliga tillit som vår politik behöver. Det kanske är nödvändigt att göra det svårt för sig på lång sikt, för att överleva på kort sikt.

Men det där är ju en rävsax som i första hand gäller hur arbetarrörelsens partier måste uttala sig. Varför vanliga vänsteraktivister måste yla med vargarna är inte lika tydligt. Det blir bara bidrag till kräkfloden. I kommentarsfält och insändare ser jag inte särskilt många som talar om att återupprätta den goda byråkratin. Jag ser kverulerande om "ofantliga sektorn" och "jätten Gluff-gluff" och "politikerklassen" som mest ger flashbacks till 80-talet. Vi kräks sida vid sida med illvilliga krafter - sådana som inte skulle ha en tanke på att en gratisgrogg åt det privata företagets VD är stöld av våra pengar i lika hög grad som statligt svindleri är det.

Vem är det egentligen som ska påpeka att statsanställda är långt ifrån någon privilegierad grupp, som inte alls bara ska ha vatten och knäckebröd på sina julmiddagar?

Det måste gå att upprätta en skillnad mellan att bara ansluta till the posse och att vara ute efter att försvara förtroendet. Mellan att vara med och förstora medieskandalen och att vara hård mot verkligheten.

Framför allt: skippa den här larviga, sossiga revanschlustan som bygger på att vi ska visa att även borgerliga regeringar skapar korrupta och kvittoklippande byråkratier. Den som tror att sådant här spelar någon roll partipolitiskt ska nog ta ett steg ur sin Twitterbubbla.

2 kommentarer:

  1. Tack Jonas för en insiktsfull kommentar igen. Jag förvånas också över vissa attityder. Särskilt beklämmande är det när folk jag trodde bättre om använder ett svepande "politiker", det finns politiker som vill helt olika saker. Men samtidigt vill jag också hävda att borgarklassen har närmare till att festa upp skattepengar än förtroendevalda från arbetarklassen. Nykterhet och måttfullhet har inte avklingat som honnörsord och ledstjärna än. Samtidigt är det korrekt att påminna sig om proportionerna i allt, SÄPO festen verkar ha gått på en 4300 per anställd, en summa motsvarande en tvådagars konferens, inte mycket att yla om egentligen och är festen det enda man fått på tio år så, big deal. Men det krävs förståss att man har redovisat korrekt, från det kan ingen myndighet smita. Och normalt ska belöningar för anställda hålla sig inom de avdragsramar som finns från skatteverket, det är lätt att utveckla en sjuk kultur.

    SvaraRadera
  2. Man kan tycka att den i och för sig viktiga granskningen av offentliga utgifter även borde uppmärksamma att för en väldig massa offentligt anställda ligger extravaganserna faktiskt på "vatten och knäckebröd"-nivå.

    SvaraRadera