2013-04-03

Vad jag tycker om sossarna

Jag har skrivit en olidlig mängd texter om Socialdemokraterna sedan förra valet. Många är hyggligt relevanta när s-kongressen startar idag. Någon text är kritisk från ett socialistiskt perpektiv, men de flesta diskuterar egentligen taktik och strategi med samma utgångspunkter som vilken vänstersosse som helst skulle ha. Alla försöker göra en sann analys av läget. (Det finns ännu fler s-texter i arkivet, framför allt har jag hoppat över alla som försvarade Håkan Juholt under drevet. Det är så tråkigt att tänka på.)

Om S och skatterna
"Gunnar Sträng varnade redan i mitten av 60-talet för 'skattetröttheten' hos svenska folket - när skattenivån var skrattretande låg jämfört med idag. Tack och lov insåg andra att det viktiga inte är procentsatsen i sig, utan vad som kommer tillbaka i välfärd och hur mycket pengar som finns kvar för privat konsumtion."
Höjd skatt ja tack

Om S och affärsplanen
"Framför allt bär alla människor jämlikhetsvärderingar inom sig. För ett parti som Socialdemokraterna gäller det att få de värderingarna att ta kommandot över sinnena - inte att bara passivt tro att någon som röstat på alliansen måste fångas med marknadsretorik."
Socialdemokraternas usla signalord

 Om S och medelklassen
"Aldrig - inte förrän de senaste 2-3 åren - har det funnits någon röststark grupp inom SAP som ifrågasatt om inte orsakssambandet var det motsatta: världens rödaste medelklass hade faktiskt kvar i stort samma värderingar (vilket undersökningar visar) och reagerade bara som alla väljare gör när det politiska landskapet komprimeras längs höger-vänster-skalan: spiller röster på andra partier som säger ungefär samma sak."
Världens rödaste medelklass

Om S som höger eller vänster
"Magdalena Anderssons passiva ekonomiska politik skär sig mer mot en idealiserad bild av klassisk keynesianism än mot en reellt existerande Gunnar Sträng."
Jo, socialdemokrati är också detta

Om Magdalena Andersson
"Detta är verkligen den springande punkten när det gäller om det finns politiskt hopp om socialdemokratin framöver eller inte. Om S aldrig vågar återställa en borgerlig skattesänkning blir det borgarna som ensamma bestämmer samhällsutvecklingen. För de lär fortsätta sänka."
Högersosse strikes back

Om Magdalena Andersson igen
"En s-finansminister som inte kan säga att hon ogillar dålig reallöneutveckling? Karl-Petter Thorwaldssons suck hördes över hela Visby."
Tänk politik, Andersson

Om Stefan Löfven
"Socialism har aldrig enbart handlat om att lyfta folk från existensminimum. Det gäller att göra det tydligare."
Stefan Löfven!

Om Stefan Löfven igen
"Löfven gör, trots att partiet lanserat honom som stabila snubben, en del misstag."
Stefan Löfven måste lämna sin comfort zone

Om S och Vänsterpartiet

"Det spelar alltså ingen roll vilken falang som för tillfället styr S - det är alltid s-vänsterns fel. Daniel Suhonen sitter bakom kulisserna och drar i spakar och vrider på rattar, och får hela partikroppen att tungt gnissla än åt ena, än åt andra hållet."
Sex skäl till att Stefan Stern har fel

Om S och jobbpolitiken
"Magdalena Andersson pratar om betyg och utbildning eftersom det är den sista tuva realpolitik som sossehögern vågar föra, vettskrämda av globalisering och finansmarknadsmakt. När vi alla har en universitetsexamen får ingen kicken längre."
Är du anställningsbar lille vän?

Om S och försiktigheten
"Om Löfven inte vill chansa på att missnöjet kokar i september 2014 gör han klokt i att jobba på att etablera sina egna profilfrågor."
Gör Löfven om Sahlins misstag?

Om S och eftervalsdebatten 2010
"Buga för en formidabel motståndare och ta av tagelskjortan."
Ryck upp er!

(Några andra om s-kongressen idag: SvD, SvD, SvD, SvDAftonbladet, AftonbladetExpressen, ExpressenGP, GP, Sydsvenskan, UNT, Ekot, Skånskan)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar