2011-04-28

Frys ut dem!

Fotbollsvåldet diskuteras igen efter attacken mot en domare i måndags.

Ett första steg mot att minska problemen är att inse att huliganer faktiskt bryr sig om fotboll. Poängavdrag och utfrysning från klubben är effektivare än större polisiära resurser. Idag är inte klubbarna tydliga nog gentemot fansen. En klack kan bete sig hur som helst under en match – det tar bara till slutsignalen, så springer laget fram och tackar för stödet. Och efter en incident kan fördömandet från en klubbledning vara hård – men i högtidstalen har man ändå ”världens bästa fans”.

Mer långsinthet efterlyses faktiskt. De fredliga fansen får finna sig i att bli hopklumpade med våldsverkarna, eller till slut agera mot dem.

(Ledarstick publicerat i Flamman 28 april.)


2 kommentarer:

  1. Varför ska klubbar straffas för individers handlingar? Huliganer ger fan i om klubben får böter, bryr sig väl litegrann om poängavdrag men du kan ge dig fan på att det biter om man straffar individen själv. Varför ska samhällets bestraffningssystem fungera annorlunda på fotbollsarenor? Investera i kameror så att man kan identifiera idioterna, straffa dom hårt och ge dom tillträdesförbud under ett par år där de samtidigt har anmälningsplikt till polisstationen under match.

    Idioter som du som vill straffa klubbarna sabbar den här debatten, klubbarna slarvar inte med säkerheten, varför ska de då straffas? Det kan lika gärna komma en AIKare på en DIFmatch och kasta smällare på domaren från DIF-läktaren, då ska alltså fortfarande DIF straffas oavsett hur bra deras säkerhet är?

    SvaraRadera
  2. Huliganer älskar sina klubbar och sina klackar. Klart att det biter vad klubben och klacken säger och gör. Jag är inte emot polisiära insatser, men jag tycker att man underskattar betydelsen av hur lagen, klubbarna och klackarna agerar. Man börjar sällan sin huligankarriär med att springa in på planen. Troligare är att man innan dess har vrålat, kastat mynt och muckat gräl utan att någon har sagt stopp.

    SvaraRadera