2011-03-20

Det sköna ljudet av missiler - eller?

Missilerna regnar ner över Tripoli och på ett och annat yrvaket håll förstår man nu att en "flygförbudszon" inte innebär att placera ut trafikskyltar i luftrummet. Observera dock att detta enligt Vänsterpartiets linje inte är en militär intervention. Kanske är det därför tystnaden från partiet är så påtaglig - ingenting ovanligt har ju hänt.

Afrikanska Unionen - vars stöd först var ett villkor för attacken men som sedan sidsteppades när de tyckte fel - kräver dock ett omedelbart eld upphör.

Motiveringarna från den svenska vänstern för att stödja angreppet på Libyen når inga intellektuella höjder. "Stoppa galningen" verkar räcka för de flesta. På andra sidan Atlanten, i The Nation, finns i alla fall en radikal ledarredaktion som resonerar om saken. Mycket klokt sägs där om att "flygförbudszoner" har ett dåligt track record, drar uppmärksamheten från andra åtgärder och att FN-resolutionen är så öppet formulerad att det liknar en "open-ended declaration of war".

Jag tycker samma sak som i förrgår. Många människors syn på hur konflikter ska lösas har idag ett alldeles för högt ingångsvärde för "förtryck" och ett alldeles för lågt ingångsvärde för "krig". Det senare är också dödligt och smutsigt - ändå verkar vi se det som ett kliniskt och ofarligt sätt att råda bot på det förra. I ett historiskt perspektiv är det synsättet extremt.

15 kommentarer:

 1. Varför skrev du inte om "det sköna ljudet från tung artilleri mot Benghazi"? Den antiimperialistiska ryggmärgsreaktionen från delar av vänstern i det här läget når verkligen inga intellektuella höjder heller, och minst av allt imponerar den nog på libyerna.

  SvaraRadera
 2. Jag ser inga sådana ryggmärgsreaktioner någonstans, snarare är ju hela vänstern från Göran Greider till Andreas Malm eniga om att FN ska avsätta Khaddafi med våld. (Det mål som nu operationen svängt till, först enligt franska regeringen och i morser enligt Carl Bildt.)

  Libyerna? Det är inte konstigt om alla förtryckta folk önskar bli befriade genom utländsk intervention. Det betyder tyvärr inte att det är en rimlig världsordning.

  SvaraRadera
 3. IRAK II har nu satt i gång,nu Libyen det talas om kirurgiska ingrepp av misiler från usa atomubåtar
  stridsflygplan hangarfartyg som på säkert avstånd levererar sina precenter över en suverän stat igen.

  SvaraRadera
 4. Nu har EU med USA fått på halsen Libyanistan!

  Frågan är hur kommer det sig att Arabförbundet inte genomfört militäraktionen?
  Press TV njuter med rubriker ”Spain, Norway, Denmark join war party”, WAR PARTY…
  Kommentarer till artikeln visar stämningarna mot EU/USA;
  ”DEEN
  IRAN ITS WILL BE NEXT TO YOUR DOOR.ALLAH HELP ARAB and MUSLIMS COUNTRIES.arab and muslims leaders show your solidarity and save your citizens from evils(usa and westerns)
  Ali
  No suprise, here. It’s always been a racist imperialists against the rest of the world. The issues in Libya are for the Libyans to decide and now that we see these imperialists bombing the nation, it makes one wonder what’s really going on in Libya and if we’ve been given the correct information. America and its imperiallist allies must be resisted.
  DEN
  CHRISTIAN KILLING MUSLIMS IN WORLD WIDE(THIS USA AND WESTERNS ALL ARE CHRISTIAN)OUR MUSLIMS LEADERS ARE SLEEPINGAND THE NEED TO SAVE THERE BANK BALANCE IN USA AND WESTERNS BANK.MUSLIMS LEADERS ALLAH WILL PUNISH YOU ALL ARE.” och så vidare och vidare….

  SvaraRadera
 5. Christer Karlsson2011-03-20 12:20

  Jag håller med Jonas. Det vore bättre att låta Khadaffi fortsätta sin terror mot civila. Att utöva folkmord på den egna befolkningen kan väl inte vara ett brott mot folkrätten? Eller?

  I sin länk hävdar Jonas att inga civila skulle ha blivit beskjutna av Khadaffis styrkor. Jonas måste ha blundat för det ögonvittnesskildringar som enkelt finns att tillgå:

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2354258/lakare-i-rebellfastet-de-skot-mot-alla

  SvaraRadera
 6. Christer, dikotomin "göra ingenting-gå till militärt angrepp" ställer jag inte upp på. Man kan heller inte förenkla frågan genom att påstå att det pågår "folkmord" i Libyen.

  Jag har inte påstått att inga civila skulle ha blivit beskjutna. Khadaffi har inga skrupler. Han är en blodsbesudlat diktator som borde störtas fortare än kvickt.

  Men han mördar inte civila urskiljningslöst, den senaste veckan har regimens attacker handlat om att ta tillbaka rebellernas städer. Det är därför Tysklands utrikesminister sagt att FN-angreppet blir att ta del i ett inbördeskrig snarare än att skydda civila.

  SvaraRadera
 7. Så skrev jag på förmiddagen;

  "Nu har EU med USA fått på halsen Libyanistan!
  Frågan är hur kommer det sig att Arabförbundet inte genomfört militäraktionen?"

  Nu läser man i DN;

  "Arabförbundet kritiserade på söndagen det militära anfallet mot Libyen. Det avvek från planen – att upprätthålla en flygförbudszon, enligt generalsekreteraren Amr Mussa."

  SvaraRadera
 8. Christer Karlsson2011-03-20 18:31

  Jonas: Jo,så här skrev du:

  "Och Khaddafi angriper så vitt jag kan se inte civila, utan beväpnade upprorsmän. De är åtminstone inte civila i någon som helst folksrättslig mening."

  Var du har fått din uppfattning från framstår som oklart då resten av världen tycks känna till att civila angrips av Khadaffis styrkor. Tortyr och avrättningar har varit vardagsmat i Khadaffis Libyen. Och du verka tycka att det skall få fortsätta. Anser du att NATO/FN gjorde rätt när de avhöll sig från att ingripa mot folkmordet i Bosnien också? Borde de allierade ha avstått från att angripa Hitlertyskland?

  SvaraRadera
 9. Khadaffi angriper inte civila urskiljningslöst, utan bekämpar ett väpnat uppror. Det var det jag menade. Sedan har jag inga illusioner om att han skulle vinnlägga sig om att undvika civila dödsoffer också, tvärtom.

  Jag skulle vara lite försiktig med att prata om "resten av världen" i ett läge där resten av världen blir mer och mer kritisk till attacken. Arabförbundet har tagit sin hand från aktionen, Kina och Ryssland kommer med skarpa uttalanden.

  Alternativet till "tortyr och avrättningar" är inte enkom anfallskrig. Den inställningen är ju debil. När ska vi starta krig mot Nordkorea och Kina?

  SvaraRadera
 10. Christer Karlsson2011-03-21 01:11

  Arabförbundets uttalande är ren politik. Kina och Ryssland är ju också fina företrädare för det s.k. motståndet. Om du letar lite till kanske du kan hitta någon mer diktatur som står för samma uppfattning som du.

  Hur skulle flyförbudet kunna upprätthållas utan att Khadaffis luftvärn angrips? Snacka inte om debil när du kväker ur dig grodor på detta sättet.

  Men du skall ha heder för att du tillåter en öppen debatt.

  SvaraRadera
 11. När ska vi starta krig mot Nordkorea och Kina, Christer?

  SvaraRadera
 12. Christer Karlsson2011-03-21 07:47

  @Jonas: Tja, det är väl en fråga för FN att besluta om. Du får föra frågan vidare till ministernivå.

  Hur kan det bli fel att försvara demokrati och mänskliga rättigheter i ett fall bara för att man inte gör det i ett annat?

  SvaraRadera
 13. Jan Wiklund2011-03-22 15:43

  Principen att det står en fritt att lägga sig i den interna politik som förs i ett annat land resulterade en gång i Trettioåriga kriget. Efter detta förfärliga blodbad fick man nog, och beslöt internationellt att varje land fick sköta sig själv.

  Man kan hoppas att förr eller senare drar vi samma slutsats. Men för såna som Christer räcker inte en eller två miljoner döda i Irak, det är alltid rätt med krig bara man kan hitta en tillräckligt tjusig förevändning.

  SvaraRadera
 14. Jonas, jag tycker nog att man kan se en väldigt tydlig sådan reaktion, men du har helt rätt i att större delen av vänstern står bakom FN-interventionen än så länge. Det är kanske beroende på att det är svårt att hitta någon vettig invändning mot en intervention som räddar tusentals liv och (mot alla odds) passerar FNs säkerhetsråd och alltså är i enlighet med folkrätten? Att Khadaffi inte attackerar civila urskillningslöst vet jag inte hur du kommti fram till, vad jag sett så är det precis det han sysslat med. Anledningen till att ingen vågar ge sig ut på gatorna i Tripoli och protestera är ju att Khadaffis trupper skjutit skarpt på varenda demonstration. Räkna med 5000-10000 mördade hittills, en siffra som hade skjutit i taket om Benghazi intagits. Berättigar det inte en intervention enligt "Responsability to protect"?

  SvaraRadera
 15. För NATO blir det ett (arbete)alla kommer utan skador till utgångsplatsen det heter uppdraget slutfört, för Libyen blir det bomber och eländes elende

  SvaraRadera