2010-09-14

Anders Knape är (M), inte SKL

De rödgröna försöker in i det sista etablera en bild där skattesänkningar står mot välfärd. De poängterar att många välfärdsjobb har försvunnit under alliansens år vid makten och vill ta igen det genom 12 miljarder mer till kommuner och landsting.

Vilken tur då att moderaten Anders Knape, ordförande i Sveriges kommuner och landsting SKL, kan rycka in på DN Debatt med fem dagar kvar till valet och meddela att kommunerna och landstingen klarar sig jättebra på egen hand; de har hittills kunnat "värna" personal och kvalitet under krisen, eftersom Sverige klarat den "betydligt bättre än sin omvärld". Vilket inte bara är Reinfeldts kärnbudskap, utan också rent ljug - 31 000 personer färre jobbade i kommuner och landsting 2009 jämfört med året innan.

Knape menar att de goda ekonomiska resultaten i kommunsektorn "ger kommuner och landsting möjlighet att utveckla välfärden" själva, utan nya rödgröna pengar - DN ställer tjänstvilligt upp med rubriken "Kommunerna kommer att anställa 10 000 nya lärare", trots att det i debattartikeln står att de skulle kunna göra det fram till 2017 - en bra bit in i nästnästa mandatperiod, alltså. Och det handlar inte ens om en kvalitetsökning, utan om att "upprätthålla lärartätheten"! Sällan har en rubrik haft täckning för så lite.

DN har för övrigt skrivit "SKL:" i sin ingress. Det är nog snarare Anders Knape själv som är avsändare: det finns ingen ny rapport, ingen ny prognos, inte så mycket som en ny power point från SKL som bildar underlag för artikeln i DN. Den prognos som Anders Knape utgår ifrån lades upp på SKL:s hemsidan den 17 augusti, snart en månad sedan.

Kommunerna och landstingen har fått stora statsbidrag, men problemet är att de har lagt pengarna på hög istället för att spendera dem. Och när SKL:s ekonomer får skriva utan att deras moderate chef lyckas göra ideologiska färgläggningar av dokumenten låter det mesta betydligt mer verklighetsnära. Som i SKL:s ekonomirapport från i maj:

"Syftet med det ökade statsbidraget [under 2010, min anm.] är att förhindra stora uppsägningar och skattehöjningar samt värna välfärdens kärna. Även om det är svårt att uttala sig med bestämdhet tyder mycket på att effekterna på sysselsättningen blir begränsad, tillskotten föranledde inga större revideringar i de ekonomiska ramarna inför 2010. Däremot bedömer vi att det tillfälliga stödet bidrog till att förhindra skattehöjningar med över 1 miljard kronor 2010."

Kort sagt: när Anders Borg skickat pengarna till kommunerna har det inte räddat ett enda jobb. Men det har förhindrat skattehöjningar i högerstyrda kommuner: med ökade utgifter i form av statsbidrag har Moderaterna köpt sig undan mycket mer politiskt besvärliga skattehöjningar.

Och: när Anders Knape säger att kommunerna har lyckats värna jobben tack vare "de kraftfulla resurstillskott man fått under de senaste åren" går det alltså rakt på tvärs mot vad hans egna ekonomer skriver.

Det ser inte bättre ut framöver i ekonomirapporten:

"Inför 2011 är situationen mörkare. I vår prognos för 2011 räknar vi ändå med ett överskott på dryga 3 miljarder kronor, men ansträngningen för att komma dit är tuff. Kostnaderna måste vara lägre än vad trycket från den demografiska utvecklingen kräver. [min fetmarkering]"

Det vill säga: om det fortsätter att finnas så många människor som lever istället för att vara döda, kommer alla att behöva få det sämre än förut för att kommunerna ska klara ett överskott.

Sedan chefsekonomen skrev så där har lite mer positiva BNP-prognoser kommit, vilket gjort att SKL i lite mer slarviga bedömningar (någon ny totalanalys har inte kommit sedan majrapporten) tror att skatteintäkterna kommer att öka så att överskottet för 2011 blir "minst 11 miljarder". Anders Knape lovar alltså att alla ökade intäkter kommer att fortsätta läggas på hög, även om "kostnaderna måste vara lägre än vad trycket från den demografiska utvecklingen kräver". Gud bevare oss - rödgrön valseger och väldigt riktade statsbidrag, tack!

2 kommentarer:

 1. Ansgar Winsch2010-09-14 16:37

  Om Nu kommuenr ainte har räddat ett enda jobb så kan man ju alltid fudera på varför kommunerna inte gjort detta? Låt oss se på Piteå kommun som nu fått stor kritik för attman hanterar sinan demensäldringar på ett lagvidrigt sätt. Dom hade till och med pengar i budgeten och för 2009 gick hela Piteåkoncernen i vinst med 50 mkr.
  Dessutom tycks du betvivla att de överskott som Anders Knape förutspår inte är sanning? Att denna uppgift inte bygger på kommunerna och landstingens egna rapporter? Låt oss då titta på hur resultatet såg ut för 2009. Då vlev överskottet 14 000 000 000. Med tanke på att Staten för 2010 skickade 17 0000 000 000 extra kronor, utöver de ordninarie statsbidraget gör knappast 2010 till ett sämre år, då skatteintäktern åter vänder uppåt när all fler får jobb efter finanskrisen.

  Till sist SKL är en orgnaisation som är politisk tillsatt. Styrelsen består av 22 medlemmar fördelade på 7 Moderater 8 Sossar, blocken har lika många reprsentanter. Anders Knape är dess ordförande. Om Anders Knape skriver en debattartikel är det lika naturligt att titulerar sig som ordförande för SKL, som när Vanja Lundby-Wedin eller andra skriver under artiklar med sitt orförandeskap som titel.

  SvaraRadera
 2. Knappt en månad senare kommer verkligheten ifatt!

  Kommunernas överskott ger få nya jobb

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4063032

  SvaraRadera