2010-07-11

Sabuni super kål

Borgerliga politiker brukar inte gilla när rasister kallas "högerextremister".

-Koppla inte ihop oss med dem, de ligger lika långt från oss som alla andra!

Okej för det. Men de borgerliga politikerna kanske skulle underlätta för sig själva genom att inte ständigt slira i frågan om höger- och vänsterextremt våld. De har faktiskt gjort det till en liten konstart att aldrig tala om högerextremt våld utan att nämna vänsterextremt våld. Och när de talar om våld från höger- och vänstergrupper, är det alltid exakt lika illa.

Nyamko Sabunis artikel på DN Debatt idag innehåller samma sentrianmässiga kålsuparretorik som verkar sitta i ryggraden på alla politiker på den sidan blockgränsen:

"Vare sig det handlar om vit makt, vänsterextremism eller radikal islamism som fiskar i utanförskapets vatten leder det till ökat våld."

Sabuni borde läsa BRÅ:s rapport "Våldsam politisk extremism" från 2009 - hittills har hon nöjt sig med att vantolka den (vilket bl a påpekades av Svensson och Roya). Så här sa hon till Sveriges Radio när den släpptes:

"Den här rapporten visar att dom [de vänsterextrema, min anm.] utför lika mycket våld och att det är lika farligt och lika illa som det vit makt gör... Jag tycker att det är bra med den här bilden så att vi kan diskutera våldsamheter på vänsterkanten också på allvar."

Man får en obehaglig känsla av att det ligger ett slags "äntligen" i gommen på Sabuni när hon säger det sista. Ett "skönt att vänstern är lika dåliga". Som om hon faktiskt kände att attackerna på extremhögern träffade henne, och stötte henne. Men hallå: En demokratiskt redig högerpolitiker måste kunna svara på frågor om högerextremt våld varje dag i 30 år utan att känna att det behövde kompenseras genom att nämna den andra sidans skuld.

Men, som sagt, läst rapporten har Sabuni inte. Där framgår att det bara är högerextremister som har begått mord och dråp under den undersökta perioden 1999-2009. Högerextremisternas vanligaste brott är "brott mot liv och hälsa" och hets mot folkgrupp. Vänsterextremisternas vanligaste brott är "brott mot allmän ordning" och skadegörelse.

"Lika illa"?

När det gäller våldsbrott är högerextremisternas offer HBT-personer och personer med utländskt utseende. Människor misshandlas och mördas alltså på grund av sin sexualitet eller hudfärg. De vänsterextrema angriper nästan uteslutande meningsmotståndare - det vill säga försöker, från sitt perspektiv, stoppa de högerextrema från att begå sina brott.

"Lika illa"?

Att vara jämställdhetsminister innebär inte att man måste jämställa allt, Sabuni. Men go ahead, du har ju propositionsrätt: föreslå att mord och ett krossat skyltfönster jämställs på straffskalan! Om man dog av knytnävsslaget eller inte, same shit. Våga gå före med ditt fina lilla liberala parti och föreslå att den strängare syn på rasistiska och homofobiska motiv som funnits sedan 1994 tas bort. Så blir ditt sluddrande och slirande åtminstone konsekvent.

9 kommentarer:

 1. Tack för detta ... Slentrianmässigt är just vad hon skriver. Inget nytt under solen. Kanske har hon fått solsting. De borgerliga borde se inåt och ta itu med våldet inom sina egna ramar innan de som du säger, ständigt halkar in på vänstern, ridande på gamla floskler om gamla ryska vanor. Hon har alltid varit medioker, tyvärr. Bara att säga att "det handlar inte om nationalitet, inte o socioekonomiska utanförskap, inte om ..." .. utan ALLT TILLSAMMANS som färklaring till ökat våld hos ungdomar, pysslar hon med schabloner mer än fakta. Hon undviker lättjefullt allt konkret .. av en enkal förklaring (hon som säger sig vara emot enkla svartvita lösningar!)- att annars måste hon tillstå och bena ut högerns extremistiska våldsamheter, utsugning, skenhelighet.

  SvaraRadera
 2. Christian Paulsson2010-07-11 14:39

  Nä det är lite som äpplen och päron, men med lite välvillighet och om man gillar Sabuni tror jag nog att hon menar att bägge parter gör samhällskollektivet lika stor skada. Du förlöjligar hennes resonemang som att det handlar om att jämställa mord och fönsterkross. Naturligtvis gör du så för att det gagnar dina egna intressen.
  Dock en fråga: har du och dina vänstervänner ensamrätt på att reagera med våld mot era s.k. "meningsmotståndare" eller är det något som du gärna skulle se hända mer överallt i samhället?

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Mycket bra kommentar Christian!

  Jonas. Det här är en artikel där man diskuterar ett samhällsproblem ur ett brett perspektiv, utan att ange enkla lösningar eller kasta omkring sig anklagelser. Tråkigt och okonstruktivt att du väljer att använda den som ammunition i din skyttegrav.

  SvaraRadera
 5. Artikeln i övrigt var oförarglig, så den kan väl någon annan kommentera. Just nu tog jag mig rätten att även kommentera bisatsen där Sabuni envisas med att jämställa högerns mord med vänsterns krossade skyltfönster. Vilket är helt häpnadsväckande.

  SvaraRadera
 6. Läs Julia Caesars nya krönika idag om den ur många synpunkter skabrösa Almedalsveckan. Här finns länkarna:

  www.korta.nu/jc

  SvaraRadera
 7. Det är tydligen höger och vänster tennis som gäller här på bloggen.

  Det är fullkomligt obegripligt att regeringen fortsätter att importera 100.000 invandrare om året när vi redan har över 500.000 arbetslösa, det bara eskalerar problemen med utanförskap, arbetslöshet, bidragsberoende och brottslighet. Både högern och vänstern verkar helt hängiven att ruinera Sverige och starta inbördeskrig.

  Vänstern, med National Socialister, Ung Vänster, AFA och Islamfascister har förenats i sitt hat av Israel och judar i dagens Sverige. Aldrig har väl Nazister, Kommunister och Islamister jobbat så bra tillsammans som nu?

  SvaraRadera
 8. På vilket sätt handlade Sabunis artikel om våld? Jag håller inte med om ett ord hon skrivit, men våld försvarade hon inte. Tvärtom. Förklara gärna vad dum menar.

  För den som undrar kan ju påminnas om att i Sverige har staten våldsmonopol. Andra som utövar våld är kriminella. Varje gång. Oavsett mål och syfte.

  SvaraRadera