2010-07-13

Medborgare Nyström får en dålig idé

En medborgare Nyström, som har missat att läsa vad jag skrivit om att partier inte är offentliga institutioner, har nu polisanmält Moderaterna för deras provvalsfusk i Stockholm.

Medborgaren i fråga hänvisar till vallagen, men i vallagens inledningsparagraf står tydligt att lagen endast gäller genomförande av val till riksdagen, landstings- och kommunfullmäktige samt Europaparlamentet.

Vallagen säger ingenting om hur kandidater ska ställas upp på listorna. Vad vallagen beträffar kan de lika gärna utses av bläckfisken Paul i sitt tyska akvarium.

Tro det eller ej, men just det faktum att staten inte reglerar det fria föreningslivet innebär att ett politiskt parti får se ut precis hur det vill. Om man vill, kan man fastställa kandidatlistor genom att auktionera ut platserna till högstbjudande.

Det demokratiska motståndet mot sådana vedervärdiga idéer ska inte bjudas genom juridiken, utan genom att svenska folket tar ställning i röstbåsen. Det är demokratiskt sunt att inte begränsa antalet deltagare redan innan tävlingen fått börja. De partier som för tillfället finns på insidan ska inte skapa regleringar, som inte fanns när de själva valdes in, för att hindra dom på utsidan från att ens utmana.

Låt alltså Moderaterna fuska bäst de vill. Från socialistiskt perspektiv är det bara välkommet att vi också kan konkurrera med en solidare demokratisyn.

5 kommentarer:

 1. Man kan fastställa kandidatlistor nästan som man vill, men man kan inte göra det genom att utnyttja andras identiteter. Precis därför kommer utredningen fokusera på just urkundsförfalskning.

  Det handlar inte om vad man använt falskrösterna till, utan att man överhuvudtaget använt dem.

  SvaraRadera
 2. ...allting som avslöjar borgare för vad de är, skurkar, är till sin natur gott.

  SvaraRadera
 3. Erik: Möjligen riktigt i den delen, men det är - utan att kunna några detaljer - fortfarande en gränsdragningsfråga om vad som bör regleras i partiets inre liv och vad staten ska ha makt över. Jämför hur idrottsrörelsen själv tillåts reglera och hantera väldigt mycket som normalt skulle falla under misshandelsåtal.

  SvaraRadera
 4. I idrott bygger det på ömsesidig förståelse av sportens regler, ingen frågade om samtycke från de vars identitet utnyttjades här.

  ...och dessutom, politiska partier ska inte tillåtas något som helst extra lagligt svängrum utöver det övriga befolkningen åtnjuter. Vad fan, ärligt talat, är det du säger?

  SvaraRadera
 5. "Extra lagligt svängrum" handlar det ju inte om. Jag försöker bara förklara att vår lagstiftning om allmänna val inte gäller val i föreningar, trots att de liknar "riktiga" val. På samma sätt gäller inte misshandelsparagrafer idrottsmän, trots att en del idrottsutövande liknar "riktig" misshandel.

  Vad gäller urkundsförfalskningen är det fortfarande fråga om handlingen medförde "skada eller olägenhet". Den förfalskade urkunden måste också ha viss betydelse ur samhällets perspektiv. Jag utesluter inte att det skulle kunna väckas åtal i den här delen, men jag skulle gissa att det inte blir något. Ska bli intressant att följa.

  SvaraRadera