2012-01-05

Försvara sossarna

En del vänsterpartister hoppas kunna mjölka röster ur en lamslagen socialdemokrati. Men det är viktigt att också försvara sossarna. Socialdemokrater som förlorar förtroendet för sitt parti blir inte automatiskt v-väljare. Inget parti har så många sympatisörer som uppger att de inte ser något alternativt parti, enligt SCB. Och inga andra tvekar så mycket inför att ens rösta 2014. V gynnas kanske på marginalen, men totalt sett skrumpnar regeringsalternativet ihop.

Att försvara Juholt mot dreven handlar också om kampen om problemformuleringen, i bred mening. Om man inte ens får vara sosse, hur ska man då få vara vänsterpartist? Fronten går vid mustaschmannen.

(Ledarstick publicerat i Flamman 5 januari.)

3 kommentarer:

 1. Det är inte vårt syfte att försvara sossarna, men dock att kritisera borgarmedia osv. Varför ska vi försvara ett parti vars kris är skapat av dess egna brist på demokrati? Han saknar det starka medlemsstödet, och hela partiet är toppstyrt och kör över kongressen lite hur dem vill. Varför ska vi inte kannibalisera på ett parti som driver en i princip borgerlig politik?

  SvaraRadera
 2. Tappar sossarna idag väljare för att väljarna tycker att de är för borgerliga? De tappar snarare väljare eftersom en tsunami av borgerlig mediahets utmålar dem som ett unket gäng fuskare och virriga bakåtsträvare. Det finns ingenting positivt i det, varken på lång eller kort sikt för Vänsterpartiet.

  SvaraRadera
 3. Samtidigt är socialdemokraternas problem i hög grad självskapade - man har medvetet demobiliserat, monterat ner, sin egen bas och trott att det räcker med regeringsmakt.

  Det måste gå att både angripa och försvara. Angripa för metod och försvara för innehåll.

  SvaraRadera