2012-01-26

Stefan Löfven!

Stefan Löfven, ser det ut som, alltså.

En mitten-högersosse som tillfredställer stora delar av partikroppen. Det vänstern inte gillar i politisk profil, kan hans fackliga bakgrund kompensera för. IF Metall är ett förbund med modern profil och med relativt hög andel kvinnliga medlemmar, runt en fjärdedel. Löfvens beramade motstånd mot kvinnopotter motiverade han inte direkt med några kvinnofientliga argument, utan bland annat med att kvinnorna i hans eget förbund inte heller tjänar särskilt bra.

I debatten kommer han att käka upp en stor del av Reinfeldts och Borgs förtroendeförsprång i jobbfrågan. Han har inte bara plåtkoll på verkligheten för svenska löntagare och företag, han var dessutom med och tog ansvar under finanskrisen genom att gå med på lönesänkningar i särskilda krisöverenskommelser. OECD nämnde dessa särskilt när de applåderade Sveriges politik. När Reinfeldt nästa gång pratar om att han tagit ansvar, kan Löfven bara: "Jag vet hur det känns. Jag var med."

Jag tror också att Löfven precis som sin företrädare kan anlägga ett brett löntagarperspektiv istället för att hamna i den vanliga vänsterfällan att prata om svaga grupper, om arbetslösa och sjuka. Den stora majoriteten av både arbetare och andra löntagare är friska och krya och tjänar sina egna pengar. Och inte ens de som för tillfället är sjuka eller arbetslösa vill identifiera sig som det. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill ju så mycket mer med samhället än att man ska ha ett jobb att gå till och tjäna så man klarar sig. Socialism har aldrig enbart handlat om att lyfta folk från existensminimum. Det gäller att göra det tydligare.

De borgerliga angreppspunkterna mot Löfven blir förstås att han är betalningen för alla LO-miljoner till SAP. Det har aldrig hänt tidigare att en ny partiledare ens suttit i förbundsstyrelsen för ett fackförbund. Det vanligaste är att den fackliga erfarenheten överhuvudtaget varit mycket liten. De som vill göra gällande att S är en marionett i LO:s händer kommer att triumfera i debatten.

Dessutom signalerar hans industriprofil att S fortfarande bara är relevant i den gamla ekonomin, inte i 2000-talet. Det är inte ett ledarskap som signalerar att partiets långsiktiga nedgång ska brytas med något helt nytt.

Detta är förstås trams, sakligt sett. Men det är det varumärkesarbetet som S har framför sig.

3 kommentarer:

 1. Nu mäste vi vänster också börja prata saker som berör i folket.Ökade klyftor sjukvård,skola ,äldre-barn omsorg och inte mins ARBETSLÖSHETEN .Senaste åren är rika blivit rikare och fattig fattigare.Detta måste vi ändra till rättvisade samhälle!! Vi måste börja vid varje tllfälle prata dessa saker om vi vill väljare.Varför tror ni att Socialdemokraterna tappade sina väljare JUST att inte pratades saker som berös folket !!!!

  SvaraRadera
 2. Anders Örbom2012-01-26 12:30

  Kan bli bra, just att tilltala den stora majoriteten löntagare är helt avgörande, då kan man kanske tolerera en del mindre roliga höger-svängar... Det blir en utmaning för Sjöstedt men jag tror att om han är smart och kör hårt med Keynsianska klimatinvesteringar och "Carema"-frågan som huvudtema kan V fortsätta växa. Min egen käpphäst och en sak som jag verkligen hoppas att Löfven inte ger upp är sin pragmatiska inställning till kärnkraften utan att han driver hela S ditåt. Avecklingslinjen är sjukt impopulär bland väljarna och diskussionen om risker med olika energislag är hos oss i vänstern lika skild från verkligheten och forskningen som diskussionen om klimatet är hos republikanerna i USA. En omvärdering där skulle ge både opinions-vinster och på sikt sänka CO2-utsläppen radikalt... Oh well, one can dream :)

  SvaraRadera
 3. Nu är ju socialdemokratiska partier rejält sänkta i hela Europa, och det beror nog mer än något annat på att dom just har "tagit ansvar" på ett sätt som inte skiljer sig ett dugg från högern. Dvs på att ingen ser någon skillnad. Varför ska man köpa en kopia när man kan få moderatpolitiken direkt? jag tror at bara om S kan profilera sig som ett klart keynesianskt parti har dom nån chans.

  SvaraRadera