2012-03-13

Imponerad av sossarna

Betongpartiet, den stalinistiska kolossen, det maktfullkomliga Socialdemokraterna ökar sitt försprång när det gäller medlemsinflytande med en ny e-postpanel. Det låter enkelt och det är hur coolt som helst att 7 000 redan deltar. Förutom att det förmodligen är direkt användbart, ökar det förstås medlemmarnas känsla av delaktighet. Det blir också lättare för partiledningen att försvara användandet av externa fokusgrupper och paneler när man kan säga att man också lyssnar aktivt inåt.

Vänsterpartiet borde kunna kopiera en del av sossarnas arbete med medlemsinflytande och -information. En mig närstående socialdemokrat får inte bara rösta direkt hemifrån när det ska väljas kongressombud, hon får också snabb information via sms och e-post när det händer snabba saker i partiet - som under turbulensen kring partiledarbytet. Hon bjuds också in att delta i rådslag och remisser direkt som privatperson, nu senast kom möjligheten att lämna synpunkter på den framtida organisationen.

Kanske skulle också Vänsterpartiet kunna erbjuda en större känsla av delaktighet även hos de som inte regelbundet går på möten: vår interndemokrati bygger till stor del på att vi träffas fysiskt. Det finns fördelar med det också. Men jag gillar känslan som sossemedlemmarna får: du är viktig, här får du veta, säg vad du tycker. Bland mycket annat är det ett bra sätt att behålla en aktiv relation även till de som inte hinner springa på möten.

1 kommentar:

  1. Jag har en känsla av att den gamla demokrati- och folkrörelseförkämpen Bengt Göransson inte skulle gilla den här utvecklingen nåt vidare. Vad är de ståndpunkter värda, skulle han nog säga, som man inte kan argumentera för? Vad är det värt att bara få ta ställning till färdiga ståndpunkter som andra har utformat?

    Vi får hoppas att de fysiska mötena inte *ersätts* av omröstningspaneler.

    SvaraRadera