2012-03-28

Bra, Försäkringskassan

"Nyheten" att man inte får jobba och ta ut ersättning för vård av sjukt barn (s k vobbande) samtidigt, är uppenbart vinklad så att man ska uppfatta Försäkringskassan som rigid och lite löjlig.

"Får man laga mat om man är hemma från jobbet som kock, när man vabbar?", ironiserade snabbt sosseriksdagsledamoten Eva-Lena Jansson på Twitter.

För det första är det inte Försäkringskassan som beslutat om reglerna, utan riksdagen. Det finns kanske exempel på andra frågor där Försäkringskassan är ansvarig för en konstig tolkning, men här har ju myndigheten bara gått ut med rak information om vad som gäller.

(Det saknas för övrigt inte politiskt ansvar i de fall där Försäkringskassan har gjort konstiga tolkningar: det är fortfarande riksdagen eller regeringen som har skapat otydliga regler, eller medvetet eller omedvetet lämnat utrymme för olika tolkningar. Det är jättebekvämt för en socialförsäkringsminister att i efterhand kunna säga "Nej, det var inte aaaalls så jag menade". Då skulle du har haft en vassare politisk styrning! Det finns inga oskyldiga regeringar, ever.)

Kommentarerna från Försäkringskassan i det här fallet är i själva verket en väldigt bra varning om vad som kommer hända på sikt om det icke tillåtna "vobbandet" blir utbrett. Varför skulle staten vilja finansiera hemifrånarbete? Arbetsgivarna klagar inte, det blir ju ren lönerabatt om de lyckas etablera en norm att man ska arbeta så mycket man hinner mellan snorsnytningarna och kräktorkningarna.

Stödet för försäkringen, och grunden för försäkringen, urholkas, precis som Försäkringskassan påpekar. Jasså, det går att arbeta samtidigt som man vårdar barn? Men varför ska vi då betala lönen för just de dagarna ur det gemensamma? Det ökande vobbandet är inte bara en börda för många tjänstemän, det riskerar också försäkringens överlevnad.

Ett av alliansens bästa trick ända sedan 2006 har varit att få folk att tro att det är Försäkringskassan som ställer till jävelskap för vanligt folk. Jag blir alltid lika beklämd när aktivt vänsterfolk faller in i myndighetsgnället och inte lyckas se politiken. Ska vi rösta bort Försäkringskassan, eller vad är målet?

1 kommentar:

  1. Det är regeringen och riksdan som har gett Försäkringskassan uppdraget att vara jävlig, så jävlig som det bara går. Men man kunde ju hopas på lite protesterande från Försäkringskassans tjänstemän mot den roll de har fått. men nej, de ställer snällt upp och mobbar.

    För övrigt var Försäkringskassan redan före 2006 en mobbare. En av våra vänner hotades att bli av med sjukpenningen och uppmanades att jobba en månad innan hon dog i cancer. Det var bara efter mobilisering med hjälp av hennes läkare som hon slapp detta. Detta var 2003 eller 2004. Ytterst regeringens fel, men det gick uppenbarligen att tolka reglerna annorlunda, visade det sig. Det skulle aldrig falla FK in att tolka regelverket välvilligt. Det är inte för inte som folk på Synskadades Riksförbund privat utnämner FK till "arvfienden".

    SvaraRadera