2012-12-30

Göteborgs tabloiddemokrati

Tidningen GT har samlat in namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning i Göteborg om stadens nya trängselskatter - och meddelar idag att de lyckats. Till ackompanjemang av det vanliga larvet om att folkomröstningar på något sätt skulle vara mer demokratiska än den representativa demokratin.

Ulf Bjereld har inga demokratiska betänkligheter i en kommentar. Tidningar har ju kampanjat i politiska frågor förut. Ja, det kanske de har: namninsamlingar och upprop för alltifrån lägre bensinpriser till enskilda asylärenden. Ibland är det samma tidning som både skapar, utformar och rapporterar om en folkstorm.

Men att privata företag organiserar insamling av namnunderskrifter är inte jämförbart med att trycka en färdigadresserad protest-talong. Det senare är legitim opinionsbildning. Här däremot trampar ju GT rakt in i formell konstitutionell process: en rimlig jämförelse ligger snarare i storleksordningen att Aftonbladet skulle ha valsedlar för sossarna som bilaga och sedan tillhandahålla gratis busstransporter till vallokalerna för alla som visade upp rätt valsedlar. Eller, för den delen, att Volvo och Preem organiserat namninsamlingen mot trängselskatten. Omständigheten att GT är en tidning gör inte deras initiativ mindre problematiskt. Men det förvirrar kanske några som är rädda att få pressfrihetssläggan i skallen.

Det är med stor säkerhet en mycket mer oskuldsfull bild av medborgarinitativ som lagstiftarna haft för ögonen när detta blivit en möjlighet. Det här ska vara en möjlighet för engagerade medborgare - inte för privata mediakoncerner. I USA har företag länge kunnat köpa namnunderskrifter av professionella namninsamlingsföretag för att få till stånd omröstningar. GT:s initativ pekar mer mot en sådan situation än något annat. Det är oroande. Någonstans blir det mer resurserna än engagemanget som avgör vad som hamnar på den politiska dagordningen.

5 kommentarer:

 1. Å andra sidan är kravet om att få ihop underskrifter från 10% av de röstberättigade inget som vilken privatperson som helst klarar av. Inte ens på valdagen brukar hela den förenade politikerkåren lyckas dra mer än ca 70% till valurnan, så 10% är egentligen väldigt mycket, i synnerhet som underskriften måste skickas in och ganska få av de som stöder trängselskatten lär skriva på för omröstning. Hade man en lägre gräns och/eller kunnat skriva på elektroniskt hade det kanske varit enklare för vanligt folk, men nu krävs någon som GT för att överhuvudtaget förverkliga lagens krav.

  SvaraRadera
 2. Vad Jonas/andra verkar glömma (eller ignorera) är att GT:s kampanj inte handlar om vad man ska rösta på. Bara att man ska FÅ rösta. Det är inte opinionsbildande. Och ja, det får nog anses vara mer demokratiskt än att inte få rösta. Och folket kan mycket väl rösta FÖR trängselskatt, det är inte omöjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och vad ni verkar missa är att vi faktiskt röstar vart 4e år. Vi lever i en representativ demokrati, inte i en direkt demokrati. Vilka fler frågor ska vi folkomrösta om? Skattehöjningar? Nedskärningar? Budgetfördelning? Skärp er för fan. Skaffa en cykel, ta bussen eller betala trängselskatten!

   Radera
 3. Menar du på allvar att en direkt folkomröstning skulle vara mindre demokratisk än den representativa demokratin vi har nu? Hur tänker du då?

  Orsaken att vi har den betydligt mindre demokratiska styrelseformen representativ demokrati är att det inte skulle gå att administrera en direkt demokrati, men i det här fallet är alla partier man med gott samvete för en sak samtidigt som bortåt 70-80 % av väljarna är emot den.

  Politikerna i samtliga vettiga partier har gått samman om frågan så det finns inget sätt i hela universum man kan rösta bort den. Det betyder inte att det är demokrati! Det här är direkt odemokratiskt, får väljarna att känna sig totalt överkörda, driver dem mot högerextremisterna och vägvalet. Att man som vänster skulle rösta på SD eller moderatanhängarna VV på grund av denna enda fråga är ju uteslutet eftersom det finns andra viktigare frågor, men kom inte och påstå att göteborgarna har valt vägtullarna demokratiskt! Det är något politikerna har tvingat på dem.

  Jag skulle mer än gärna rösta på S eller V men nu får det bli sofflocket om det inte blir en folkomröstning i den här frågan. Gratulerar politiker, ni har fått en till väljare att förakta er.

  SvaraRadera
 4. Daniel Håkansson2013-01-03 14:04

  Beslutet om trängelskatt skiljer sig icke principiellt från något annat beslut i parlamentarisk församling. Majoritetsbeslut via valda ombud.

  reglerna om folkomröstning är en ventil för medborgarna att "rätta till" beslut. Och ska då användas av medborgarna, inte av tidningar.

  Jonas har helt rätt.

  Jämför gärna diskussionen om svensk atombomb på 50-talet. En aktiv folkrörelse stoppade galenskapen...

  P S Om det nu är sådan enorm folkstorm i Göteborg , vilket jag betvivlar eftersom bilister tenderar att vara högljudda, då borde det ju inte vara nåt problem att organisera en namninsamlingskampanj heller.... Särskilt inte i dessa online-tider. D S

  SvaraRadera