2012-03-20

Skriva brev är fel - men vad är rätt?

Ilmar Reepalu har som representant för Malmösossarna skrivit brev tillsammans med Sverigedemokraterna, skriver Dagens Arena. Lika ofrånkomligt som det är att man ibland röstar likadant som SD, lika motbjudande är det att göra politiska utspel tillsammans med dem. Vänsterpartiet var snabbt på bollen och fördömde brevskrivandet.

Men vänta nu. Vänsterpartiet vet mycket väl att Ilmar Reepalu kommer att spotta ur sig sådana här grejer med jämna mellanrum. Varför har man inte, sedan förra gången det hände, tagit sig tid att utarbeta en alternativ strategi mot den grova brottsligheten i Malmö? Så hade man kunnat säga: "Det här är åt helvete, Ilmar", men också "Det här är det rätta svaret på brottsligheten". Att bara säga det första är inte att "göra politik" - det är bara att tillfredsställa sitt eget behov av radikalism. (För att pressa fram socialdemokratiska avståndstaganden är det antagligen helt kontraproduktivt.)

Och seriöst: från Vänsterpartiet förväntar jag mig en kriminalpolitik på en mycket vassare nivå än att miljonprogrammen ska rustas upp, som Christina Höj Larsen skriver i sitt pressmeddelande. Hela det sociala program som Höj Larsen beskriver är förstås helt nödvändigt för att dra undan mattan för brottsligheten på sikt. Men det behövs också handfasta, lokalt anpassade förslag idag, mot de kriminella organisationer som redan är etablerade. De ställer inte in verksamheten för att miljonprogrammen tilläggsisoleras.

Också lite märkligt att Vänsterpartiet ytterligare etnifierar frågan genom att låta den migrationspolitiska talespersonen göra utspelet. Man hade också kunnat välja att visa hur snett ute Reepalu är genom att faktiskt kommentera det som ett uselt försök till aktiv kriminalpolitik. Om vi bara pratar rasism när andra etnifierar brottsligheten, när ska vi då någonsin få tillfälle att lägga fram vår kriminalpolitik?

Med en egen strategi så slipper vi också det väljarresonemang som man kan befara går ungefär så här: Ja ja, de skäller på Ilmar, och det där kanske inte var så smart - men han försöker ju i alla fall göra något.

Uppdatering 21/3: Det finns faktiskt något som liknar en lokal strategi från Vänsterpartiet, presenterad bland annat i en debattartikel i Skånskan. Desto märkligare att göra utspel på riksnivå utan att ha koll på den. Riktigt så fattigt på konkret politik som i Höj Larsens pressmeddelande är tydligen inte partiet.

2 kommentarer:

 1. Jan Wiklund2012-03-20 21:37

  Frågan är om det finns någon fungerande kriminalpolitik i ett land med 7-8 procent arbetslöshet.

  Den enda hållbara kriminalpolitiken är att dra igång investeringar, dvs dra över spekulationsresurserna till produktion. Kriminaliteten kommer att florera så länge många ungdomar tror att dom aldrig kommer att få ett vettigt jobb.

  Som en norsk polischef uttryckte det i tidningen Dagbladets stora reportage om kriminaliteten påsken 1995: Om man inte kan försörja sig på ett lagligt sätt måste man göra det på ett olagligt.

  SvaraRadera
 2. Staffan Norberg har skrivit om hur de i Södertälje arbetar för att förebygga kriminalitet: http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/har-ar-sodertaljes-fem-tips-for-att-forebygga-kriminalitet. Mattias Håkansson har rätt i när han i Flamman skriver att lag och ordning inte är högerfrågor: http://www.flamman.se/lag-och-ordning-ar-inte-hogerfragor. Vänsterpartiet har goda möjligheter att nå ut med en politik som stämmer överens med folkliga uppfattningar kring moral och skötsamhet (nej till privata vinster i välfärden) men då ska vi också i kommuner, landsting och riksdag ta avstånd från orimliga löner och förmåner hos tjänstemän och politiker. Inslag som detta sänker vår trovärdighet: http://svt.se/2.22620/1.2740222/riksdagens_fallskarmsavtal_slar_rekord

  SvaraRadera