2013-10-10

Inte bättre med privat vård

En ny forskarrapport från Stockholms universitet visar att konkurrensutsättningen av äldreomsorgen inte har lett till bättre kvalitet. De privata företagen har lägre personaltät-het och färre anställda med rätt utbildning. Rapporten levererar också besk kritik mot det politiska svar som alltid följer på vårdskandaler: mer kontroll. Sådan kontroll är dyr och svårstyrd. Företagen anpassar sig genom att lära sig att papperstrixa snarare än att ta itu med bristerna. Mycket av rapportens kritik – av till exempel det omöjliga i att välja rätt – gäller oavsett om utförarna skickar vinster till skatteparadis eller inte. Möjligen något som kunde få Vänsterpartiet att bredda sitt fokus lite.

(Ledarstick publicerat i Flamman 10 okt)

4 kommentarer:

 1. Ingen chans, Jonas. Även v är fast i moralistträsket där det är värre att någon gör vinst än att gamlingarna far illa. Varför man inte kan ta fasta på de många rapporter som visar varför det är på det sättet (se t.ex. http://gemensam.wordpress.com/2012/09/03/varfor-har-dom-inga-vettiga-argument/) är obegripligt - men man får väl anta att det är Hanlons rakkniv som är framme igen.

  SvaraRadera
 2. Skulle inte kalla det moralism, för vinstuttagen gör ju faktiskt saken etter värre. Men själva marknadssystemet är en stor del av problemet. Bra citat i din bloggpost.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I och för sig. Men samma sak inträffar även när en kommun anlitar ett byggbolag för att bygga ett hus. Eller för den delen när "samhället" (i någon slags mening) låter produktionen av pottor ske via ett privat aktiebolag. Det är så att säga kapitalismens allmänna problem.

   Om det kan man ha olika åsikter. Men det finns verkligen ett fantastiskt tacksamt läge för att mobilisera mot vansinnet att låta vinstmekanismen härja där den passar sämre än på alla andra ställen, dvs välfärd och infrastruktur. Detta har inte gjorts, inte av partier, bara av privatpersoner som de tre jag nämner och av t.ex. Mikael Nyberg. det är en inkompetensförklaring av v att de är så dåliga att kapitalisera på detta.

   Radera
 3. "Hanlons rakkniv":

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Hanlons_rakkniv

  SvaraRadera