2012-12-15

Här är vänstern!

"Vart tog vänstern vägen?" är rubriken när Ekots lördagsintervju idag tar något slags helhetsgrepp på Jonas Sjöstedts första år. Det är en orättvis utgångspunkt som mer har att göra med överdrivna förväntningar.

För det han faktiskt har åstadkommit är ju inte dåligt. I mätningarna av partiledarförtroende har han bättre siffror än Lars Ohly någonsin nådde. Han var välkänd redan innan han tillträdde (SOM-institutet) och har snabbt skapat ett massivt internt stöd. Det är ett fantastiskt utgångsläge.

Vänsterpartiet växer så det knakar medlemsmässigt och inte ens om man bara tittar på opinionssiffrorna är det så pjåkigt: de bästa opinionsinstituten ger i skrivande stund 6,6 och 6,7. Några har samtidigt under fem, och i poll of polls ligger partiet ungefär på valresultatet 2010. Det måste ändå ställas mot att man sommaren 2011 trycktes ned mot fyraprocentsspärren. Det realistiska målet måste fortfarande vara att bryta nedgången och 2014 få en valframgång för första gången på 15 år.

Och partiet har gjort politiskt avtryck. Under våren och sommaren bidrog man till skällandet på Anders Borgs procykliska finanspolitik, som ledde till åtminstone lite större fokus på stimulanser i höstbudgeten. I frågan om vinst i välfärden har V pressat S till ett kompromissförslag - en klassisk roll för V, som inte ska förringas - samtidigt som man kraftigt har förstärkt sitt förtroende hos väljarna på politikområdet "privatiseringar".

Uppsvinget under drevet mot Juholt var kortvarigt, men en investering i framtiden, då många s-väljare tycktes vänja sig vid tanken att kanske rösta på Vänsterpartiet i nästa val. I SCB:s novemberundersökning var det fler som hade V som näst bästa parti än på tre år. Det är framflyttning i det fördolda.

Självklart finns det också förväntningar som inte infriats. Partiet har fortfarande svårt att vara snabba, fräcka och förpacka sina utspel rätt. Åtminstone fram till i somras låg Jonas Sjöstedt i botten på synlighetslistan tillsammans med Jimmie Åkesson. Att man räknade på ett mindre reformutrymme än regeringen i sin skuggbudget hade säkert sina skäl, men det blir onekligen svårare att nu blåsa till strid om jobb- och konjunkturpolitiken. Och om Vänsterpartiet i grunden är emot bindande budgetregler och balanskrav, hade det inte funnits något bättre tillfälle än i somras att lyfta den kritiken - varenda ekonomiskribent och nationalekonom tycktes beredda till omprövning i skuggan av eurokrisen.

På sikt kommer nog ändå Vänsterpartiet att fortsätta växa, om så bara i kraft av att vara det enda tydliga vänsteralternativet i svensk politik. Löfvengänget har som väntat blivit tydligare med högersvängen och kommer att fortsätta tappa väljare till vänster. Arga vänstersossar finns det alltid gott om, men hösten 2012 har de varit argare än någonsin.

Det leder till andra styrkeförhållanden mellan arbetarrörelsens partier, men tillsammans har man fortfarande nästa valseger i en liten ask, som det ser ut nu. Dessutom stundar ett maktskifte i Stockholm, enligt SCB:s senaste siffror. SR får väl problematisera om de vill. För mig ser nettot mest ut som framgångar.

5 kommentarer:

  1. Ett feministiskt parti som leds av en man fungerar inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå. Ingen väljare skulle få för sig att ett partis politik står och faller med partiledarens könsorgan.

      Radera
  2. Jag håller med dig, men tycker att V varit alldeles för osynliga i media på sista tiden. Jonas Sjöstedt är partiets ansikte utåt, han måste göra fler utspel och se till att synas i radio och tv mycket mycket mer. Ta initiativ till fler debatter - artiklar har skrivits det har väl varit bra, men har inte fått tillräckligt genomslag pga bristen på synlighet i tv. Om man valt Sjöstedt till partiledare då måste han verkligen synas i tv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Delvis kan man förstå att han inte synts så mycket. Han verkar framför allt ha ägnat 2012 åt att åka runt på interna möten - naturligt för en ny partiledare. Det pågår också ett stort internt förändringsarbete på partikansliet. Jag tror att 2013 blir mer utåtriktat.

      Radera
  3. Jan Wiklund2012-12-16 14:13

    Sen kunde man förvisso efterlysa ett ordentligt vänsterpopulistiskt alternativ, se http://gemensam.wordpress.com/2011/09/17/den-goda-populismen/

    Var inte så förbannat ansvarstagande; det finns inget skäl att ta ansvar för det här systemet. Antingen tar man ansvar för människorna eller också för systemet. Både och går inte.

    SvaraRadera