2013-04-02

Flanellskjorta på!

Bäste bror!

Nu finns det en massa naiva ombud som vill stoppa vinster i välfärden. Arga är de, och de tror till och med att de kan vinna. Ni kommer väl ihåg hur vi brukar göra för att socialisera in dem i rätt kongresstämning?

1. Avdramatisera frågan. Säg att det viktiga är att komma ut och prata politik inför 2014. Säg det gärna med lätt höjda ögonbryn: "Jasså, ni engagerar er i det här? Själv engagerar jag mig i att vinna val/möta framtidens utmaningar/möten med vanliga människor på gator och torg." Låt dem inte tro att någonting står och faller med detta.

2. Säg att tillfället är illa valt. Lägg inte det här i Stefans knä nu. Tänk på Stefan. Och det är ju så nära valet. Vi ska diskutera politik, men inte nu. Kanske sedan. (Det är väl inte vårt fel att nån vaktmästare lagt kongresserna så att de alltid ligger året innan valet.)

3. Kindpussarna. Det är viktigt att kongressombuden välkomnas med bullriga skratt och ryggdunkar ute i korridorerna. Visa att vi i grund och botten är kompisar och tycker lika. Låt ingen tänka att solidariteten med nån gammal kissblöja är viktigare.

4. Sätt på flanellskjortan. Leta reda på något gammalt citat också. Hittar du inget av Branting, duger August Palm också. (Fråga Ylva, hon körde ju Palm förra gången.) Du behöver inte nödvändigtvis låta som Göran Greider, det viktiga är att visa att du är nere med arbetarrörelsen. Palm hade velat det här.

5. Dra en rolig historia. Återigen: avdramatisera. Vi har kul ihop här. Ingen lyssnar på en dysterputte. Skulle vi vilja folk ont med vilje? Herregud.

PS. Funkar ingenting annat, skicka beslutet någon annanstans. Alla är ändå lite trötta på fredag. Gå med på vad som helst, men skriv in ett jävligt snyggt undantag om att vi kan fortsätta göra hur vi vill ute i verkligheten. Huvudsaken är att det här blåser över och allt kan puttra på som vanligt igen.

(Låt stå! Gäller andra debatter också.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar