2013-04-04

Lös tiggeriet politiskt

Ge eller inte? Människors vånda inför tiggare blev inte mindre av DN:s uppmärksammade artiklar. Vänstern har hittills bara sysslat med att avvisa tanken på tiggeriförbud. Det räcker inte. Historiskt har det varit en vänsteruppgift att hitta politiska lösningar på saker som andra vill tvinga individer att hantera. Tiggeri är ett socialt problem som ska lösas politiskt, inte minst för att det är en så förnedrande syssla. Det sistnämnda utesluter också en linje om att bara "lämna tiggarna i fred". Det enda vettiga på sikt är att människor kan leva ett drägligt liv där de bor. Om det kräver ett biståndsprojekt av aldrig skådade dimensioner må det vara hänt: jordmånen för ett sådant blir inte bättre än idag.

(Ledarstick publicerat i Flamman 4 april.)

1 kommentar:

  1. Tiggeriet i Stockholm är ett resultat av EU-utvidgningen. Denna krossade näringslivet i EUs periferi och skapade massarbetslöshet. Se t.ex. http://pdc.ceu.hu/archive/00002068/.

    Vi kommer väl att få se fler tiggare som ett resultat av krossandet av Grekland, Spanien och Portugal - och i morgon Italien?

    SvaraRadera