2014-03-11

Det räcker inte med demonstrationer

Nej, det räcker inte med demonstrationer mot nazisterna. Ni kommer ihåg Kärrtorps IP, december 2013? En fantastisk antirasistisk styrkeuppvisning. Den räckte inte. Efter den har det varit fler nazistiska överfall och mer nazistiskt klotter. Det går rykten om nazister som ska ha visat sig än här, än där.

I sin strategi och i sina effekter är det ingenting annat än en slags lågintensiv terrorism. Som sådan borde den behandlas av statsmakterna. För vad gör nazisterna, om inte "injagar allvarlig fruktan" (lagen om terroristbrott) hos befolkningen i Björkhagen, Kärrtorp och Bagarmossen?

Den nazistiska terrorismens effektivitet märks just i ryktesspridningen. Lokala nätforum i söderort svämmar plötsligt över av påståenden om allt möjligt som nazister ska ligga bakom. En del är med visshet sant, annat är bara sannolikt, en del är säkert strunt. Problemet är att vi inte vet, och att vi som bor i området blir räddare. Och ingen av oss slipper undan: har du vit hudfärg måste du ändå hoppas att du inte ser ut att vara vänster. "Döda de röda", stod det klottrat på tunnelbanefundamentet i Kärrtorp. Det är ingen slump att nazisterna visar sig i Stockholms radikalaste område. Exakt på den delen av torget där nazisterna attackerade demonstrationen, ligger ett valdistrikt där var femte väljare är vänsterpartist - mest i hela Stockholm.

Sa jag att det inte hjälper med demonstrationer?

Nej, jag sa att det inte räcker med demonstrationer. Stora demonstrationer hjälper, för de skapar sammanhållning. Sammanhållning som blir värdefull när du blir yesterday's news - som Kärrtorp nu, och som Malmö om ett tag.

Men sammanhållning innehåller vakthållning, och vakthållning innehåller destruktiva rykten om skuggor mellan träden - så det är dubbelt. I grund och botten måste vi kräva en helt annan punktmarkering av nazisterna, kräva att vi betraktar det de håller på med som någonting annat än enstaka övergrepp - som en slags terrorism. Så systematiskt är utan tvekan deras vidriga arbete.

2 kommentarer:

 1. Nazisterna kan bara besegras av att man vänder sig till deras bas med en politik som både vi och dom har glädje av. Den skulle kunna formuleras så här: Bygg landet. På danska formuleras den så här: 100.000 jobs med bæredygtig omstilling, 2011,

  ven den brittiska och den sydafrikanska fackföreningsrörelsen har liknande program.

  Som Guy Standing uttrycker det är rasism och antirasism prekariatets kattrakande om smulor från den rike mannens bord. Det är den marginaliserade underklassens försök att sparka ut sina konkurrenter från konkurrensen om låglönejobben. De kan bara vinnas genom en politik för ekonomisk utveckling, till skillnad från dagens svångremspolitik i syfte att värna om räntan, eller penningvärdet eller andra irrationella värden.

  Det är i alla fall den lärdom 30-talet ger oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jan Wiklund2014-03-18 20:00

   Länken till det danska programmet försvann ovan, det ska vara http://u-no.org/KLIMA%20OG%20BESKaeFTIGELSEA4.pdf

   Radera