2010-11-09

Ryck upp er!

Den socialdemokratiska eftervalsdebatten tar verkligen i så den spricker. "Vi har aldrig haft rätt, förlåt oss, vi ska göra om allt!"

Ryck upp er nu. Ni byggde det här jävla landet. Visa lite grundsjälvförtroende. Strategiska vägval kan bli fel, politiken kan slira för mycket åt höger eller vänster, taktiken kan klantas till - men det finns ju grunder att stå på: ett jämlikt samhälle genom tyglad kapitalism. Starka löntagare i ett mänskligare arbetsliv. Tyngdpunkten på gemensam välfärd som fördelar efter behov. Ett grönare folkhem. Och så vidare.

Kan man ha sämre självförtroende än när Arbetarrörelsens Tankesmedja sätter rubriken "Vad är socialdemokrati?" på ett av sina nya projekt? För i jösse namn, ni vet vad socialdemokrati är. Ni behöver bara uppdatera omvärldsanalysen lite, vrida till kommunikationen en smula, samla er kring några nya mobiliserande reformer, avgöra ett par höger-vänsterstrider genom handuppräckning. Inte omdefiniera vad socialdemokrati är. Sluta med det där självskadebeteendet.

Nu handlar det inte bara om självförtroende: sossetoppen har de senaste åren haft en kommunikationsstrategi som går ut på att framstå som förnyande genom att presentera all ny politik som ett brott med det förflutna: en typisk DN-debattartikel från Socialdemokraterna beskriver hur man misslyckats förut, men tänkt om och (ba-dam!) här kommer den nya tidens fräscha s-politik.

Jag förstår tanken: man vet att högern oftare får omdömet "framtidsinriktade", varför S är rädda för att visa på egen kontinuitet. Man vet att man kan locka borgerligt sinnade väljare om man med ett steriliserat snitt kapar just kontinuiteten och försöker få den uppdaterade s-politiken att bedömas utan återblickar. Man vill understryka det nya (som kanske inte alltid är glasklart) genom att skriva oss på näsan om hur enorma omprövningar man gjort. Man kan inte motstå frestelsen att låta ödmjuka och självkritiska inför den egna historien, både eftersom det är ett vedertaget retoriskt grepp och för att det är vad som förväntas av en socialdemokrat 2010.

Problemet är att den här omprövningsretoriken - som just nu kan fås med extra allt i eftervalsdebatten - skapar egna problem: Det är demoraliserande för partimedlemmarna att höra att allt man slitit arslet av sig för varit helt feltänkt. Budskapet "Vi är ett parti som vågar tänka om" kan lika gärna läsas som "Vi är ett parti som ofta tänker fel". Det är förvirrande för väljarna att höra att man nu måste bekanta sig med Socialdemokraterna helt från början igen. Det får Socialdemokraterna att framstå som svajiga, opålitliga och osäkra på sin egen politik. Det är dålig varumärkesvård att kapa alla förbindelser med det förflutna (inget modernt företag skulle göra så; modernitet och nytänkande ställs aldrig i motsättning till kontinuitet och historia i varumärkesarbetet). Och det ställer partiet på defensiven på ett sätt som gör att Fredrik Reinfeldt kan stå och göra precis som han gjorde i riksdagens första partiledardebatt häromveckan: ställa låtsat bekymrade frågor om den socialdemokratiska förnyelsen, som om han hade med det att göra.

Alltså: även om man faktiskt vill slakta sin gamla politik, måste man kommunicera kontinuitet. Åtminstone i någon del måste det gå att se en röd tråd, samma politiska logik i det nya som i det gamla. Ord som "uppdatera", "utveckla", "stärka", "fokusera" borde förekomma mycket oftare i Socialdemokraternas eftervalsdebatt än "förnya", "ompröva", "förändra". Särskilt i ljuset av att valet 2010 snarare var ett val som vanns av Moderaterna än ett val som förlorades av Socialdemokraterna. Buga för en formidabel motståndare och ta av tagelskjortan. Och sluta vara så förbaskat generösa med att bjuda in fiender att ha åsikter: vad har till exempel Anna Ekelunds bisarrt dåliga hatartikel att göra på Erik Laaksos socialdemokratiska Eftervalsdebatt.se?

5 kommentarer:

  1. Erik Laakso är inte socialdemokrat. Han är piratpartist och röstade på dem detta val.

    SvaraRadera
  2. Nej, det var inte sossarna som byggde landet - det var folket som gjorde det. Om man inte kan skilja på partiet och folket, så gör man ett grundläggande tankefel, som i värsta fall leder till diktatur och i bästa fall till en valförlust.

    Förresten, varför förtjänar Sverige att kallas för "det här jävla landet"?

    SvaraRadera
  3. Folket bygger landet, det är både du, jag och Ulf Lundell överens om. Men Socialdemokraterna har organiserat den i särklass starkaste folkliga rörelsen för förändring under 1900-talet. Utan arbetarrörelsens idéer om social rättvisa och välfärd hade folket byggt landet åt en liten klick privilegierade istället för åt sig själva.

    "Jävla" är i det här sammanhanget ett s k förstärkningsord.

    SvaraRadera
  4. Socialdemokraterna och Wallenberg i skön förening ...

    SvaraRadera
  5. Japp! Nu handlar det bara om vad erfarenheterna från 30-talets krispolitik kan innebära för dagens.

    Dåtidens sossar var fenomenalt bra på att göra slut på en bubbelekonomi och kanalisera in resurserna i seriös produktion. Vad vi fick var fordismen - löpande band, bilism, hushållsmaskiner. Nu har den vågen gjort slut på sig själv genom sin blotta effektivitet, nu behövs det något nytt. Här skulle det klassiska socialdemokratiska tänket verkligen kunna bidra med något: insikten om att marknader som lämnas åt sig själva urartar i pyramidspel, insikten om att det behövs statlig styrning, insikten om att det behövs kollektiva initiativ.

    Ett problem dock: 30-talets skandinaviska socialdemokrati hade sin styrka från världens bäst organiserade och mest militanta arbetarrörelse. Den har de haft ihjäl genom sitt auktoritära pampvälde på 50-60-70-80-talen (jfr Olle Sahlströms bok Den röde patriarken). Vad har de nu att proppa upp sitt kurage med?

    SvaraRadera