2009-09-04

Hurra, vi vann bonusfajten!

Reinfeldt och Borg tar strid mot bonusarna. Den ständigt beundransvärda sajten Alliansfritt Sverige avslöjar effektivt deras hyckleri. Men hyckleri eller inte: det finns någonting störande i de bloggkommentarer som vänstern nu producerar om hur borgarna egentligen inte står för det de säger, att de bara försöker avleda uppmärksamheten från sin värdelösa arbetslöshetspolitik, etc etc.

Självklart skiter borgarna i hur höga bonusar näringslivstopparna får ut. Men det är ju vi i vänstern som tvingat dem att göra sådana här utspel genom att tjata och gnälla och påminna om det orimliga i dessa vidriga bonussystem. Det är ju vi som har uppmärksammat dem, skrivit flygblad och insändare om dem, tagit upp dem i debatter.

Och nu kan vi inte glädjas åt vår seger, än mindre ta åt oss äran genom att påminna om vad vi har sagt och tjatat om. Istället ska politiken nästan ifrågasättas - bara för att fel regering genomför den.

Om en högerregering hycklar och genomför en vänsterpolitik som de egentligen inte vill föra, då är inte vänsterns uppgift att påpeka att regeringen hycklar. Det är kanske intellektuellt korrekt, men det är PR-mässigt idioti. Vänsterns uppgift är att 1) gå ut och fira framgången (det ska alltid prioriteras!), 2) dagen efter: driva hem poängen genom att säkerställa att alla förstår att regeringens reträtt sker tack vare vänstern och den folkliga ilskan, och 3) ta regeringens utfästelser på allvar och pressa dem till ytterligare eftergifter.

Det farligaste som finns är om regeringen lyckas göra "kampen mot bonusarna" till sin egen, och lyckas bli förknippad med en sådan kamp. Men det riskerar att bli så om vänsterns reaktion på det som händer nu är ett surmulet mumlande om att regeringen inte gör det de gör av rätt orsak. Det måste framstå som fullständigt obegripligt för väljarna. Ett glatt "välkommen till vår linje" vore klokare. Sedan måste vänstern ställa fördjupade, offensiva krav och fortsätta uppmärksamma frågan för att understryka vilka som driver på och vilka som bara lealöst anpassar sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar