2012-06-04

Strunta i de otrygga anställningarna

Intressant och föredömligt öppen rapport från helgens partistyrelsemöte i V finns här, signerad Kaj Raving. Efter allt buller om hur många medlemmar som strömmat till efter valet är det trist att höra att 4 av 10 partiföreningar bedöms som "svaga eller obefintliga", och att hälften av distrikten faktiskt tappar medlemmar. Men jag gillar att partistyrelsen utgår från en nykter och osminkad analys. Det är där man måste börja. Nu aviseras en riktad satsning, men bara på de orter där det bedöms finnas potential. Helt rätt tänkt.

Däremot förstår jag inte satsningen på en höstkampanj om otrygga anställningar. LO-kongressens beslut om vinster i välfärden, och rapporteringen om Miljöpartiets debatt i frågan, visar att det fortfarande finns chans att sätta avtryck i partiets viktigaste profilfråga. Släpp inte den bollen just nu, för i jösse namn. Nu - just nu - kommer vi att nå ut med nya attacker, initiativ, rapporter och förslag. Läget kan vara mycket sämre för det 2013 eller 2014.

Ska man fokusera på någon annan fråga är det i så fall "grexit" och krisen för euron, en fråga som är närmsta granne till vilka alternativ som egentligen finns inom den ekonomiska politiken. Just nu - just nu, alltså - finns vänner i opinionen för ett parti som länge ifrågasatt självpåtagna finanspolitiska tvångströjor. Nu är ett "gyllene tillfälle för ett EU-kritiskt parti att briljera", som Jonas Thunberg skrev i Flamman häromveckan.

Enligt PS-rapporten har planeringen inför höstkampanjen knappt kommit igång. Skrota den nu och visa att den nya partiledningen sätter politisk och organisatorisk flexibilitet högt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar