2011-09-27

Är Martin Hansson en hora?

Svensk fotbollspublik har en gigantisk hangup på domarna. I går ägnade till exempel större delen av Stockholms stadion en halvlek åt att ropa att Martin Hansson är en hora. (Ironiskt nog efter att något alibi intervjuats i paus om Djurgårdens arbete med "värdegrunden".)

Och ni vet hur det är: har publiken en gång känt sig illa behandlade av domaren, blir det vansinnesvrål efter varje kroppskontakt resten av matchen.

Visst, kalla Martin Hansson "hora". Det är inte vackert, men läktarkultur är sällan vackert, och okvädningsord är bara - ord.

Men är det särskilt roligt att titta på fotboll när man har all uppmärksamhet på matchfunktionärerna? När all ens energi går åt till att hitta, och reagera på, domarmissar? Jag menar inte alls att alternativet är den neutrale kulturjournalistens förnäma hängivenhet åt spelet med stort "s". Jag menar att även för den som är villig att dö för sin klubb måste det vara tråkigt att vara uppfylld med så mycket gråt och gnäll, och så lite passion.

För det är ju det de där apvrålen mot domaren är, decibeltalen till trots: gråt och gnäll. Domaren var dum, dum, dum och nu är det jättesynd om oss.

Publikens fixering vid domarna är mycket svensk - jag tror inte att den är lika stor i något annat land i Europa. Kanske handlar det om dåligt självförtroende, om 25:e-platsen på världsrankingen. Om Martin Hansson borde stekas i skärselden för att han blåser straff och utvisning med 40 minuter kvar att spela, då kan väl det bara bero på att matchen därmed anses körd? Om Djurgårdspubliken verkligen trott på sitt lag - verkligen trott på sitt lag - då hade inte domslutet varit skillnaden mellan liv och död.

Hänger Djurgårdens framgångar verkligen på en så skör tråd som ett eller två felbeslut av Martin Hansson? Då är det nog dags att börja bygga ett lag som håller för en genomsnittlig svensk domarinsats.

Och dessutom: hur kan man vara så in i helvete dum att man inte förstår att allt sånt där jämnar ut sig i längden?

2 kommentarer:

 1. Martin Hansson är exceptionell. Han tar fler avgörande felbeslut än någon annan domare och inte bara i Allsvenskan. Hans internationella karriär är t ex kantad av idel fiaskon. Googla gärna på Martin Hansson om du inte tror mig. Hansson är dessutom inbladad i de flesta svenska skandalmatcher.

  När han gång efter gång tar felaktiga matchavgörande beslut börjar folk undra om det är är en slump, om han har en egen agenda eller om han bara är inkompetent.

  Med Hansson som domare så är det alldeles för ofta som matchen inte avgörs av spelarna utan av just Hansson. Det är enormt frustrerande.

  Svensk fotboll är mycket riktigt inte högt rankad. Tror du inte att det skulle kunna vara så att t ex den svenska domarstandarden också är låg och att Hansson tillhör en av de riktigt usla domarna?

  Inget av ovanstående försvarar visserligen att man skriker hora åt Hansson men med tanke på hur många usla insatser Hansson stått för är det märkligt att det inte står ÄNNU mer skit om honom i media och att publiken inte reagerar ännu mer.

  SvaraRadera
 2. Jag har stått i klacken i de matcher Hansson dömt, och kallat honom hora otaliga gånger, och jag tycker inte alls att det förtar fotbollsupplevelsen. Snarare tvärt om. En del av läktarkulturen är, enligt mig, att sätta press på domaren. Domarna och motståndarna ska vara rädda för att komma till Stadion. De ska tycka att det är en hetsk stämning och att det är otäckt att komma dit, för på så sätt kanske gästerna spelar sämre och domarna inte vågar ta obekväma beslut mot oss.
  Var är du mest nervös som spelare/domare, inför 10 000 arga fans som reagerar och lever sig in i varje duell eller en liten arena på landet där det serveras varmkorv för en tia och familjer sitter och myser i solen vid sidan av planen? Var får du den mest genuina fotbollsupplevelsen som åskådare?

  Att just Hansson gjort sig impopulär beror på extremt dåliga insatser där han avbrutit matcher för skitsaker (läs knallskott), tagit konstiga straffar mot DIF och i allmänhet visat brist på omdömesförmåga. Fråga Irland vad de tycker om honom. Fråga Wenger också.

  SvaraRadera