2010-02-09

Ett dåligt råd

För den som undrar exakt hur perverst distanserad tjänstemannarörelsen blivit från den fackliga grundidén - slå upp senaste numret av Unionens medlemstidning Kollega:

"Cirka 40 000 av Unionens medlemmar tjänar mindre än 20 600 kr i månaden. För dem är bästa tipset: byt jobb."

Nej, det är ingen sarkasm. Redaktören för den stående vinjetten "Lön & avtal" Niklas Hallstedt rekommenderar helt enkelt en individualistisk exit-strategi istället för kollektiv facklig kamp - som om jobbet man lämnade inte skulle tas över av någon annan, med samma dåliga lön! Bekämpar vi låglönejobben genom att turas om att ha dem? Dessutom är det inte lite nonchalant att råda medlemmarna att "byta jobb" i en situation med 9 procents arbetslöshet.

I själva verket luktar det ju klassisk ultrahögerteori, där man låtsas att utbudet av arbetsgivare är obegränsat. Den arbetsgivare som erbjuder för dåliga villkor kommer inte att locka några arbetssökande och tvingas förbättra villkoren. Alla som hört flinande MUF:are dra den litanian räcker upp en hand.

Att byta jobb är verkligen bra när man gör individuell lönekarriär, men redan idén om "lönekarriär" bygger på att alla inte gör den. Det måste väl ett fackförbund begripa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar